Een stalen deur is populairder dan ooit en past bij verschillende woonstijlen. Droom jij van zo’n prachtige deur in huis, maar weet je niet welk type glas en voor hoeveel vakken je wil gaan? Zie je door de bomen het bos niet meer? No worries! We zetten de mogelijkheden op een rijtje. Zo kies jij de perfecte stalen deur voor jouw interieur.
Schuif-, scharnier- of taatsdeur
Loop je vast bij het maken van de keuze voor het type deur? We praten je even bij. Je kunt kiezen tussen een stalen schuif-, scharnier- of taatsdeur. Elke deur heeft uiteraard zo zijn voordelen. Zo is een schuifdeur superhandig als je weinig ruimte hebt en ruimte wil besparen. Een stalen binnendeur is trendy en een taatsdeur is uniek doordat de deur aan beide kanten open en dicht kan. Dat zijn de grootste verschillen in een notendop. In onze blog welke deur moet ik kiezen? lees je nog meer over onze verschillende deuren. Meer weten over de verschillende materialen? Dat lees je in onze blog staal of aluminium?
Hoeveel vaks?
Er zijn verschillende soorten stalen deuren. En dan bedoelen we het aantal glazen vakken. Er zijn heel veel mogelijkheden, dus je vindt er altijd wel 1 die bij je past.
1, 3 en 4 vaks past prachtig in een Scandinavisch, industrieel of modern interieur. Het is namelijk strak en heeft (bijna) geen tierlantijntjes. Een 6 vaks-deur past dan weer goed bij een klassiek interieur. Over 6 vaks gesproken: daar kun je ook weer kiezen uit 2 soorten. De klassieke of de zogenaamde moderne variant. De klassieke variant heeft 6 gelijke vakken en de moderne variant heeft 6 speelse vakken.
En dat is nog niet alles, want je kunt ook kiezen uit een kickplate. Een kickplate maakt de deur lekker industrieel. Het is handig als je geen gehele doorkijk wil hebben tussen ruimtes. Zo’n kickplate is trouwens ook handig als je (vieze) vingers wil camoufleren en ‘m snel (en makkelijk) schoon wil kunnen maken. Kids proof, durven we wel te zeggen.
Typen glas
Een stalen deur met glas kan zorgen voor meer licht in huis. Dat betekent trouwens niet dat het superwarm wordt in huis: het glas houdt namelijk uv-stralen tegen. Oftewel: de ruimte warmt minder snel op door de zon. Daarnaast is het glas echt gehard veiligheidsglas van minimaal 4 mm dik én het heeft een geluiddempende werking.
Je kunt kiezen uit 4 verschillende soorten glas: helder, melk, rook en spiegel. Nu horen we je denken: is elk glas van hetzelfde materiaal? Het antwoord daarop is ja! Elke deur met glas heeft gehard veiligheidsglas. Ze hebben alleen elk hun eigen look & feel. Voor welk type glas moet je dan kiezen? We zetten ze op een rijtje.
Helder glas
Wil je een stalen deur omdat je je ruimte groter wil laten lijken? Dan is helder glas the one for you! Helder glas is – je verwacht het niet – echt helder. Dat betekent dat je er mooi doorheen kunt kijken en dat er veel licht doorheen komt.Da’s ook handig als je een kamer extra wilt verlichten met zonlicht of wanneer je ruimtes met elkaar wil verbinden.
Melkglas (matglas)
Melkglas, ook wel matglas genoemd, laat iets minder licht door dan helder glas. Door het melkeffect wordt het licht gelijkmatig verspreid, maar kan je er niet doorheen kijken. Ideaal als je ‘m wil plaatsen in een ruimte waar je privacy wil, zoals de slaapkamer of het toilet. Wil je een bepaalde ruimte (lees: opbergkast) verbergen of 2 ruimtes van elkaar scheiden, zonder zonlicht te verliezen? Melkglas it is.
Spiegelglas
Ons spiegelglas is een buitenbeentje, omdat ‘ie niet dezelfde voorkant als achterkant heeft. De voorkant van een deur met spiegelglas is namelijk spiegel en de achterkant is blauw/groen veiligheidsfolie. Spiegelglas is beschikbaar voor alle aluminium deuren.
Rookglas
Rookglas is eigenlijk helder glas met een tint. Je kunt kiezen uit bruin, grijs of zwart rookglas. Je kunt er, net zoals bij helder glas, goed doorheen kijken. Het verschil zit ‘m vooral in het praktische gedeelte: door de tint wordt de scheiding tussen 2 ruimtes namelijk duidelijker. Het rookglas weerspiegelt de ruimte, waardoor je minder makkelijk de andere ruimte kunt zien. Het laat dan ook minder licht door dan helder glas. Daarnaast is de uitstraling van rookglas anders. Het geeft namelijk een luxe sfeer en past daardoor bijvoorbeeld perfect bij een klassiek interieur.
Lekker licht
Genoeg keuze dus als je voor een stalen deur gaat. Kijk daarom naar de reden waarom je een stalen deur in huis wil. Vind je een stalen deur gewoon mooi of wil je ook echt privacy? Zo maak jij de juiste keuze voor het type deur en soort glas. En zo stel jij een stalen deur samen die helemaal past bij jouw wensen.